A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дружбівський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Дружбівської міської ради Шосткинського району Сумської області

Фотовиставка до Дня Соборності України

Дата: 21.01.2023 22:42
Кількість переглядів: 20

#Україна_це_ми
#УДЦНПВ
Фотовиставка Дня Соборності України "Україна - це ми!"
Назва роботи: "Пізнаючи історію, творимо майбутнє"
Автор роботи: Ткаченко Олександра Миколаївна, Тютюнник Ілля Ярославович, учні 5 класу
Назва школи: Дружбівський НВК: ЗОШ І-ІІІ ст.- ДНЗ Дружбівської міської ради Шосткинського району Сумської області
Привітання до Дня Соборності іншим учасникам :М. Грушевський:
"Народе України!
Твоєю силою, волею, словом стала на Землі українській вільна Народна Республіка. Справдилась колишня давня мрія батьків твоїх,-борців за вольності і права трудящих...всіх громадян самостійної Української Народної Республіки кличемо непохитно стояти на сторожі добутої волі та прав нашого народу і всіма силами боронити свою долю від усіх ворогів".
IV Універсал Центральної Ради
9 січня 1918 р.
Про історію відзначення Дня Соборності України:
Прагнення українського народу до незалежності та самоствердження завжди проходило в нелегкій боротьбі наших предків від козаків Запорізької Січі до молодих бійців під Крутами. І вагомим фактом сучасної української історії нашого краю є те, що саме на станції Хутір- Михайлівський 19 січня 1918 року, що на 20 днів раніше, ніж під Крутами, відбувся перший бій українських патріотів і туркменських козаків з більшовицькими загонами, які просувались на Київ. Українських захисників було в 5 разів менше, ніж супротивника, проте бій був тривалим і запеклим. Затримавши ворога, скільки стало сил, українці з туркменами відступили до станції Кролевець.
Минулого року істориками та краєзнавцями міста Дружба, що на півночі Сумщини, був створений цікавий документальний фільм про події 1918року, в якому детально розповідається про наших земляків—уродженців Хутора Дорошенків, представника славного гетьманського роду Петра Яковича Дорошенка (1857-1919) та його племінника Дмитра Івановича Дорошенка( (1882-1951), відомого історика, міністра закордонних справ, які були членами українського уряду в 1918-1919рр.
Щороку, напередодні Дня Соборності України, в нашій громаді проводиться ретроспективний показ фільму « Довічна Слава Україні, героям Слава і народу!» 
https://youtu.be/hE7JWS71WAU з подальшим обговоренням теми національної свідомості серед учнів та молоді.
Ми пишаємося своїми славними предками та захисниками, що і сьогодні зі зброєю у руках боронять нашу з вами державність .
СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА! 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора